Vărsătorul

Vărsătorul este mare ca dimensiune dar mai degrabă fad. Însă este una dintre cele mai vechi constelaţii cunoscute şi este şi un semn zodiacal. În culturile vechi, marca, în calendarul astronomic, sezonul ploios, ceea ce ne dă o idee despre originea numelui şi semnificaţia să istorică. Vărsătorul se vede cel mai bine din august până în noiembrie.
 
Formă şi poziţie:Vărsătorul
Vărsătorul este poziţionat la sud de Pegas şi este vecin cu alte câteva constelaţii dedicate apei (Peştii, Balena, Peştele de sud, Delfinul). Este format din stele puţin strălucitoare şi este, prin urmare, greu de recunoscut. Beta Aquarii este cea mai luminoasă stea a constelaţiei. Numele său, Sadalsuud, are origini arabice şi însemna "fericirea fericirii". Alfa Aquarii, pe de altă parte, are o luminozitate de 6000 de ori mai mare că a Soarelui nostru, ceea ce o face un adevărat gigant.
 
Ascensia dreaptă: 20h 38m la 23h 56m
Declinaţia: -25° la +3°
 
Cea mai luminoasă stea: Beta Aquarii (Sadalsuud)
 
Mitologie:
Conform legendei, Vărsătorul îl reprezintă pe Deucalion care a supravieţuit marii inundaţii şi este părintele rasei umane. Asemeni unui Noe elenic, el a supravieţuit inundatiei provocate de Zeus cel nervos şi a salvat civilizaţia. Alte tradiţii, îl prezintă pe Vărsător ca fiind Kecrops I, fondatorul Atenei sau Ganymede, paharnicul lui Zeus. În vremurile mai apropiate, era Vărsătorului a fost foarte discutată pentru că echinocţiul de primăvară este pe cale să părăsească Peşti şi să se mute în Vărsător, din cauza precesiei de la mijlocul secolului trecut.
 
Semnificaţie astrologică: Oamenii care sunt născuţi sub semnul Vărsătorului sunt consideraţi a fi sociabil şi neconvenţionali. Ei sunt mai degrabă extravertiti decât introvertiţi şi sunt gânditori rapizi şi neimpresionati de tradiţii. De multe ori idealişti, libertatea este cel mai mare bun al lor.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Toamna
 
Constelaţii vecine: Pegasus, Calul mic, Delfinul, Vulturul, Capricornul, Peştele de sud, Sculptorul, Balena, Peştii