Ursa mare

Ursa mare este cunoscută sub numele de Carul mare. Carul mare este constelaţia cea mai proeminentă pe cerul de noapte şi această constelaţie foarte mare poate fi observată de-a lungul întregului an. În limbaj tehnic, este numită "circumpolară". Ursa mare (Ursa Major este un termen latin care înseamnă "urs mare") este o constelaţie din emisfera nordică şi foarte veche, care a fost cunoscută de vechii egipteni. Ursa mare a fost menţionată de mulţi poeţi celebri cum ar fi Shakespeare, Tennyson şi Homer.
 
Formă şi poziţie:Ursa mare
Ursa Mare este formată dintr-un număr foarte mare de stele. Cele şapte stele mai strălucitoare din constelaţie au o formă similară cu cea a unui car. Întreagă constelaţie, cu toate acestea, arată că un urs. În sine nu este considerată o constelaţie ci un asterism. Ursa mare este formată din mai multe galaxii strălucitoare, inclusiv perechea Messier 81 (care este una dintre cele mai strălucitoare galaxii din cer) şi Messier 82.
 
Ascensia dreaptă: 14h 08m la 8h 04m
Declinaţia: +28° la +7
 
Cea mai strălucitoare stea: Epsilon Ursae maioris (Alioth)
 
Mitologie:
Mitologia din spatele constelaţiei Ursa mare este destul de tragică. În mitologia greacă, Zeus s-a îndrăgostit de o tânără pe nume Callisto. Ei au avut un fiu pe nume Arcaş. Plină de pizmă, Hera, soţia lui Zeus, a transformat-o pe frumoasa femeie într-un urs. Ulterior, Callisto, în timp ce încă purta formă de urs, l-a întâlnit pe fiul ei, Arcaş. Arcaş nu şi-a dat seama că este mama lui şi chiar a încercat să tragă în ea. Pentru a o salva pe Callisto, Zeus i-a transformat pe amândoi în urşi şi i-a pus în cer, formând Ursa mare.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Tot anul, dar mai ales iarna
 
Constelaţii vecine: Dragonul, Linxul, Leul, Cositele Berenicei, Câinii de vânătoare, Boarul, Ursa mică