Triunghiul

În partea de nord a cerului poţi găsi Triunghiul. Este o constelaţie relativ discretă, de doar trei stele şi dintre acestea numai una ajunge la clasa de mărime 3. În emisfera sudică există un corespondent al Tunghiului numit Triunghiul de sud sau ""Triunghi Australis"". La nord, Triunghiul este una dintre acele constelaţii ale lumii antice, care a fost menţionată de Ptolemeu.
 
Formă şi poziţie:Triunghiul
Aproximativ 10 ° la nord de capul constelaţiei Berbec, găseşti Triunghiul de Nord. Obiectul cel mai vizibil în Triunghi este galaxia spirală M33. De asemenea, grupul deschis de stele NGC 752 este frumos de urmărit. Constelaţia oferă imaginea unui isoscel uşor alungit şi Triunghiul este reprezentat de cele mai strălucitoare 3 stele de acolo. Constelaţiile vecine sunt Andromeda, Peştii, Berbecul şi Perseu.
 
Ascensia dreaptă: 1h 31m la 2h 50m
Declinaţia: +25 la +37 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Beta Trianguli (HIP 10064)
 
Mitologie:
Grecii au numit Triunghiul şi "Trigonon", "Delta", sau "Deltoton". Printre altele, ei au văzut Delta Nilului în ea. Dar Triunghiul, de asemenea, reprezintă Sizily, o insula din Marea Mediterană, care este consacrată lui Demeter. Se spune că Persefona a fost răpită de acolo şi dusă în Hades, lumea subterană. Zeul Hades s-a îndrăgostit de Kore. El a cerut fratele lui Zeus să îi căsătorească. Zeus nu a fost de acord dar nici nu a refuzat cererea, pentru că ştia că ea nu va vrea să se mute în lumea întunericului. Prin urmare, Hades a răpit-o pe Kore aducând-o în lumea subterană, unde ea a fost numită Persefona.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Toamna
 
Constelaţii vecine: Andromeda, Peştii, Perseu, Berbecul