Scorpionul

Scorpionul este o constelaţie destul de vizibilă. Este aproape de centrul Căii Lactee şi, de asemenea, pe planul ecliptic, fiind unul dintre cele 12 semne zodiacale. Datorită stelelor sale luminoase aliniate ca un cleşte şi a vârfului înţepător această constelaţie este relativ uşor de identificat chiar şi pentru începători.
 
Formă şi poziţie:Scorpionul
Cea mai strălucitoare stea a Scorpionului a fost numită de arabi şi Qualbu'l-Agrab - "Inima de Scorpion" din cauza poziţiei sale. Grecii au avut un nume interesant pentru ea, şi anume: Antares, ceea ce înseamnă "Opus lui Marte". Numele vine de la culoarea roşie a stelei şi faptul că Marte şi "Opus lui Marte" nu se întâlnesc des pe cer. Odată ce ai găsit "Opus lui Marte", vei putea să recunoşti foarfecele şi înţepătura de scorpion care este îndreptată în sus. Din păcate, această constelaţie se poate vedea doar în timpul verii şi chiar şi atunci este incompletă din cauza poziţiei foarte sudice pe cer.
 
Ascensia dreaptă: 15h 47m la 17h 59m
Declinaţia: -46 la -8 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Antares (Magnitude 1.06)
 
Mitologie:
În scopul de a o face pe fiica regelui, Merope, soţia lui, experimentatul vânător Orion a trebuit să elibereze insula Chioş de toate animalele sălbatice (în conformitate cu mitologia). El a fost în imposibilitatea de a face acest lucru, în ciuda experienţei sale, astfel încât regele nu i-a permis să se căsătorească cu fiica lui. Orion a fost foarte supărat şi a vrut să omoare toate animalele din lume, ca răzbunare. Acest lucru a făcut ca Gaia, zeiţă pământului, să fie foarte speriată. Ea a trimis un scorpion mic, dar periculos, pentru a opri dispariţia tuturor animalelor şi pe Orion din a provoca vreun rău. Zeiţă vânătorii, Artemis, l-a plăcut pe Orion şi a vrut să-l apere. Ea a rezolvat conflictul într-un mod simplu. I-a pus pe fiecare la capetele opuse ale cerului. Chiar şi astăzi, Orion şi Scorpionul stau departe unul de altul, în cer - nu îi vei vedea niciodată, în acelaşi timp.
 
Semnificaţie astrologică: Oamenii născuţi sub acest semn au voinţă puternică şi multă încredere în sine. Fiind foarte pasionali, pot deveni geloşi şi răzbunători. Sunt sinceri şi oneşti şi pot ajuta pe cei din jur dar îi pot şi răni. Elementul lor este apa.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Vara
 
Constelaţii vecine: Balanţa, Lupul, Echerul, Altarul, Coroana boreală, Săgetătorul