Şarpele

Este singura constelaţie din cer alcătuită din două părţi non-continue. Aceste două părţi sunt compuse din lanţuri lungi de stele. De asemenea, este foarte interesant că abia în anul 2010, un sistem planetar din această constelaţie a fost descoperit la doar 170 de ani lumină distanţă! Şarpele este, de asemenea, printre cele 48 de constelaţii menţionate de Ptolemeu.
 
Formă şi poziţie:Şarpele
Şarpele este format din două părţi, un cap triunghiular şi partea mai de est numită coada. Capul Şarpelui, Serpens Caput, este în partea de vest din cauza formei sale destul de triunghiulare. Coada, Serpens cauda, este situată la marginea Căii Lactee. În această parte a şarpelui puteţi găsi foarte cunoscută M16, nebuloasa gaz.
 
Ascensia dreaptă: 15h 10m la 18h 58m
Declinaţia: -16 la +25 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Unukalhai (Alpha Serpentis)
 
Mitologie:
Există două forme diferite de explicare a formării Şarpelui: Oraşul Lema era tot mereu lipsit de siguranţă, bântuit de un şarpe cu multe capete. Eroul Heracle a fost trimis să ucidă bestia. El a observat că şarpele creşte noi capete de îndată ce este lovit. În plus, Heracle era muşcat de un rac gigant ceea ce îi îngreuna muncă. El a primit ajutor de la nepotul sau, care a ars capetele în care Heracles a lovit şarpele, astfel încât acestea să nu mai crească la loc.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Vara
 
Constelaţii vecine: Coroana boreală, Boarul, Fecioara, Balanţa, Hercule şi altele