Săgeata

Săgeata este o constelaţie care constă din doar câteva stele şi arată ca o săgeată în zbor. Acest lucru face ca această constelaţia să fie evidentă şi memorabilă. Săgeata este a treia cea mai mică dintre constelaţiile de pe cer. Pe de altă parte, a fost o constelaţie listată de Ptolemeu şi, prin urmare, este una dintre cele mai vechi constelaţii.
 
Formă şi poziţie:Săgeata
Săgeata este în cer la nord de constelaţia Vărsătorului şi arată ca o săgeată care zboară de la vest la est. Este formată din patru stele de mărime 3 şi 4. Săgeata se află pe Calea Lactee, şi anume între constelaţiile Lebăda şi Vulturul. Alţi vecini ai constelaţiei sunt Vulpea, Hercule şi Delfinul.
 
Ascensia dreaptă: 18h 57m la 20h 20m
Declinaţia: +16 la +21 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Gamma Sagittae
 
Mitologie:
Prometeu, se spune, a furat focul din cer. Zeus l-a pedepsit pentru asta prinzându-l în deşertul Caucaz. El l-a legat de o stâncă deasupra unei prăpăstii. Fără a mânca, bea şi dormi, a trebuit să aştepte acolo ca un hoţ. În fiecare zi, un vultur numit Ethon, venea şi mânca din ficatul lui Prometeu. Ficatul se regenera zilnic, căci Prometeu era nemuritor. Mai apoi, eroul grec Heracles a venit şi a ucis vulturul cu o Sagitta (Săgeata); acesta este motivul pentru care are acum săgeata are un loc de onoare în cer. Totuşi, această este doar unul dintre multele mituri posibile ale acestei constelaţii. O altă reprezentare se referă la săgeata ca la lumina cosmică.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Vara
 
Constelaţii vecine: Hercule, Vulturul, Delfinul