Peştii

Peştii este una dintre constelaţiile singulare şi interesante, care pot fi văzute de pe pământ. Peştii este o constelaţie foarte neobişnuită. Ca unul dintre semnele zodiacului, este situată pe linia de ecliptic sau nivelul orbitelor planetare. Acest lucru înseamnă că Soarele, Luna şi planetele din sistemul nostru solar par să se deplaseze prin constelaţie cu anumite ocazii, atunci când este privită de pe Pământ.
 
Formă şi poziţie:Peştii
Peştii reprezintă o constelaţie mare din punctul de vedere a cât ocupă pe cer. Cu toate acestea nu este foarte uşor de văzut, mai ales în zonele urbane. Cea mai luminoasă stea a sa. Alrischa, are o magnitudine de numai 3.5. Privitorii pot folosi constelaţia Pegasus sau Triunghiul de toamnă ca să îi ajute la a localiza Peştii, ce se află în apropiere. Cu formă sa lunguiaţă, Peştii amintesc observatorilor contemporani de un scooter.
 
Ascensia dreaptă: 22h 51m la 2h 6m
Declinaţia: -6 la +34°
 
Cea mai luminoasă stea: Alpha Piscium (Alrischa)
 
Mitologie:
Mitologia greacă spune despre Zeus şi uciderea tatălui sau Kronos, şi lupta sa împotriva zeiţei pământului, Gaia. Zeus a închis copiii Gaiei, Titanii, şi ca urmare zeita pământului a creat un monstru, Typhon, pentru a se răzbuna pe Zeus şi zeii din Olimp. Acest monstru a avut o sută de capete de dragon şi a fost atât de temut că până şi zeiţei Afrodita i-a fost teamă. S-a aruncat în râul Eufrat ca să scape, şi a fost salvată de doi peşti. Ca un tribut pentru fapta eroică a peştilor, zeita i-a imortalizat pe cerul de noapte ca Peşti. Alte legende arată că această constelaţie este scheletul de monstru imens pe care Perseu l-a învins pentru a salva pe printesa Andromeda.
 
Semnificaţie astrologică: Peştii sunt semn zodiacal pentru oricine e născut între 21 februarie şi 20 martie. Cei născuţi în această perioada sunt sociabili şi uşor de iubit, deşi se întâmplă să fie şi puţin visători şi ocazional haotici. Adesea, sunt artişti talentaţi cu mult şarm. Elementul lor este apa.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Toamna
 
Constelaţii vecine: Andromeda, Triunghiul, Pegasus, Vărsătorul, Balena, Capricornul