Perseu

Constelaţia Perseu este circumpolară, ceea ce înseamnă că poate fi văzută pe cerul de noapte pe tot parcursul anului. Este mai uşor de observat toamna, atunci când constelaţia este sus pe cer. Când cauţi constelaţia Perseu, este uşor să vezi Capella, steaua principală a Boarului. Direct la dreapta aceastei stele, o poţi vedea pe Mirphak, steaua principală a constelaţiei Perseu.
 
Formă şi poziţie:Perseu
Constelaţia Perseu este traversată de centrul Căii Lactee. Aceasta se află la est de uşor vizibilul W al Reginei Etiopiei. Pornind de la Mirphak, distinctivă pe cer, se vede forma lui Perseu, corpul său şi un picior. La sud de Mirphak poţi găsi pe Algol. În mitologia greacă este steaua nenorocire "Algol", cu ochii ce pâlpâie din capul retezat al Medusei.
 
Ascensia dreaptă: 1h 29m la 4h 51m
Declinaţia: +31 la +59 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Alpha Persei (Mirphak, auch Algenib)
 
Mitologie:
Povestea lui Perseu este una dintre poveştile centrale din mitologia greacă. Legenda spune că oracolul din Delphi, Acrisiu, prevede că nepotul lui va fi ucis cândva. Pentru a preveni acest lucru să devină adevărat, Acrisiu a ascuns-o pe frumoasa lui fiica, Danae, într-un turn izolat. Fără succes, pentru că Zeus, care a căzut îndrăgostit de Danae a inventat mijloace şi modalităţi de a-şi satisface pasiunea şi de a o vedea. După un timp, Danea a dat naştere unui fiu, Perseu. Acrisiu a răspuns crud şi i-a părăsit, ei fiind aruncaţi într-o cutie pe mare. Cei doi au naufragiat pe insula Serifus, iar anii au trecut. În cele din urmă, Perseu s-a căsătorit cu Andromeda şi ambii au un loc de cinste în cer.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Toamna
 
Constelaţii vecine: Regina Etiopiei, Andromeda, Triunghiul, Berbecul, Tarurul, Vizitiul, Girafa