Pegas

Pegas este un cal înaripat ce stă vertical. Constelaţia Pegas este uşor de recunoscut prin cele patru stele principale ce formează un pătrat. Această constelaţie întinsă se găseşte aproape de ecuatorul ceresc de nord. Unele clustere globulare speciale, precum şi o galaxie spirală, fac din Pegas un obiect frumos de observat prin telescop.
 
Formă şi poziţie:Pegas
Patru stele în formă de pătrat dau "corpul" lui Pegas. Trei stele formează gâtul şi capul calului înaripat. Această constelaţie este situată în apropiere de ecuatorul ceresc. Specific lui Pegas este monitorizarea grupului globular M 15, care este la aproximativ 30.000 de ani-lumină depărtare. El poate fi văzut cu binoclul normal, dar va arată doar ca un loc ceţos. În plus, Pegas oferă o galaxie spirală, care este de 60 de milioane de ani-lumina distanţă de noi (NGC 7331). Pentru observarea ei, ai nevoie de un telescop cu adevărat bun.
 
Ascensia dreaptă: 22h 57m la 2h 39m
Declinaţia: +22 la 53 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Epsilon Pegaşi (Enif)
 
Mitologie:
În mitologia greacă, eroul Pegas, a fost un cal înaripat, cu puteri magice. Nu a fost uşor să fie îmblânzit. Eroul Bellerophon, cu toate acestea, a reuşit să facă acest lucru şi, prin urmare, l-a făcut pe Pegas calul său. El îşi stabilise asta ca obiectiv iar Olipmienii l-au trimis să pună capăt problemelor pe care animalul le cauza. După moartea copiilor săi în luptă, Bellerophon i-a cerut lui Pegas să-l ducă la Muntele Olimp. Deşi Pegas a fost de acord, el a căzut la pământ după Zeus a aruncat un fulger către el.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Toamna
 
Constelaţii vecine: Sopârla, Lebăda, Vulpea, Delfinul, Calul mic, Vărsătorul, Peştii, Andromeda