Lira

Lira este o constelaţie mică, dar distinctivă, care poate fi uşor văzută pe cerul de vară şi toamnă. Lira este în emisfera nordică. Poţi găsi această constelaţie destul de uşor, mai ales atunci când ştii că Lira este la nord de Calea Lactee. Numele constelaţiei vine de la un vechi instrument cu coarde, care este, de asemenea, numit lira.
 
Formă şi poziţie:Lira
Lira are forma unui paralelogram uniform, coardele unei lire. La fel că steaua sa principală foarte luminoasă, Vega, lira este foarte frumoasă. Vega este cea de-a două cea mai strălucitoare stea din emisfera nordică şi a 5 a de pe tot cerul. Lira este situată la nord de Calea Lactee şi este relativ uşor de observat. În această constelaţie pot exista mai mulţi nori galactici diferiţi cu niveluri diferite de luminozitate.
 
Ascensia dreaptă: 18h 13m to 19h 28m
Declinaţia: +25 ° to +47 °
 
Cea mai strălucitoare stea: Alpha Lyrae (Wega)
 
Mitologie:
Lira este un instrument cu coarde şi se spune că a fost inventat de către Hermes, zeul grec. Acest instrument muzical a fost dat lui Apollo, fratele sau vitreg. Apollo a fost numit mai târziu Orfeu, celebrul cântăreţ cu instrumentul. Orfeu cu lira sa, a amăgit pe zeul Hades al lumii subterane pentru a o salva pe mireasa lui, Euridice, din această lume. Euridice a fost însă ucisă de o muşcătură de şarpe. Cu toate acestea, atunci când trebuia să părăseasca lumea subterană, Orfeu nu a ascultat de porunca ce i s-a dat, de a nu se uita înapoi. El a murit, iar la moartea sa, lira a fost plasată pe cer în onoarea sa.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Vara
 
Constelaţii vecine: Dragonul, Hercule, Vulpea, Lebăda