Leul mic

Constelaţia Leul mic nu este una dintre cele clasice, vechi. Prin urmare, nu există nici un fundament mitologic pentru această constelaţie. Numirea sa s-a întâmplat în 1930 şi are legată de ea o eroare de neuitat, care s-a păstrat până în ziua de azi. Atunci când s-au atribuit litere greceşti stelelor, astronomul Francis Baily nu a observat că nicio literă alfa nu a fost repartizată Leului mic. El a numit accidental una dintre stelele luminoase cu beta şi aşa a rămas până astăzi.
 
Formă şi poziţie:Leul mic
Constelaţia Leul mic se află între constelaţiile Leul şi Ursa mare, pe cerul de nord. Are mai multe stele duble, cum ar fi 40 Leo Minoris şi 11 Leo Minoris. De observat este şi R Leo Minoris - luminozitatea sa variind pe parcursul perioadei de 372 zile între 6,3 m şi 13 m.
 
Ascensia dreaptă: 9h 22m la 11h 6m
Declinaţia: +22 ° la +41 °
 
Cea mai strălucitoare stea: Praecipua (46 LMi)
 
Mitologie:
Având în vedere că Leul mic nu a fost introdus până în 1687 de către Johannes Hevelius, această constelaţie nu are rădăcini în mitologia greacă. Hevelius a adăugat constelaţia în 1690 doar ca un model de umplere mic. Astronomul Gdansk a numit stelele după litere greceşti şi, în 1930, a devenit una dintre cele mai strălucitoare stele cu litera grecească beta legată de aceasta.
 
Cel mai bun anotimp pentru observare: Primăvara
 
Constelaţii vecine: Ursa mare, Leul, Racul, Linxul