Hercule

Constelaţia Hercule este una dintre cele 48 clasice menţionate de Ptolomeu şi una dintre cele 88 moderne. Este a 5a ca mărime pe cer. Numele sau în greaca antică este "Engonasin" şi înseamnă "ingenunchiere". În mitologia greacă "ingenunchierea lui Hercule" reprezintă remuşcarea lui după ce şi-a omorât soţia şi copiii ca urmare a unei iluzii.
 
Formă şi poziţie:Hercule
Hercule este reprezentat ca un om în genunchi. Cu toate că este a 5a constelaţie că mărime, numai 3 dintre stelele sale au magnitudine mai mare decât 3. Cea mai strălucitoare stea a sa este Beta Herculis, cu o magnitudine de 2.8. Poate fi găsită între Lira şi distinctiva Coroana boreală. Hercule este în direcţia apexului nostru şi se mişcă acum împreună cu planeta noastră cu 20km/s. Pentru observatorii de stele, Hercule conţine două formaţiuni globulare interesante, care pot fi observate chiar şi cu un binoclu relativ normal.
 
Ascensia dreaptă: 15h 48m la 18h 57m
Declinaţia: +3 la 51 grade
 
Cea mai strălucitoare stea: Beta Herculis (Kornephoros)
 
Mitologie:
După legendele greceşti, după ce Hercule, fiu al lui Zeus şi al Alcmenei, şi-a ucis soţia şi copii dintr-o furie nebunească, el a fost devastat de regrete. Regele Eurystheus l-a însărcinat apoi cu legendarele sale 12 munci că să îl ajute să îşi răscumpere greşelile. El le-a dus la bun sfârşit, apoi a construit un rug funerar pe muntele Eta, distrugându-şi corpul de muritor. Sufletul său a urcat apoi la cer, alături de tatăl sau Zeus şi de alţi zei.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Vara
 
Constelaţii vecine: Vulturul, Boarul, Dragonul, Lira, Omul cu şarpele, Şarpele, Săgetătorul, Vulpea