Dragonul

Dragonul este o constelaţie a cerului nordului, observabilă tot anul dar numai pentru cei din emisfera nordică. Stelele sale nu sunt foarte luminoase, doar 3 având magnitudine de peste 3. Este una dintre cele 48 de constelaţii pe care faimosul Ptolomeu le-a menţionat în cartea sa şi a devenit una dintre cele 88 constelaţii moderne care rezistă până astăzi.
 
Formă şi poziţie:Dragonul
Forma constelaţiei Dragonului este destul de întinsă şi, prin urmare, destul de evidentă pe cerul serii. Este deosebit de uşor de găsit, deoarece îşi croieşte drumul în jurul Carului mare şi a celui mic. Cel mai simplu mod de a identifica Dragonul este de a-i găsi capul mai întâi. Capul este format din patru stele situate la nord de constelaţia Hercule. Constelaţia Dragonului se încheie cu Thuban, steaua pol acum 4000 de ani.
 
Ascensia dreaptă: 9h 20m la 20h 54m
Declinaţia: +47 la 86 grade
 
Cea mai luminoasă stea: Gamma Draconis (Thuban)
 
Mitologie:
În mitologia greacă, această constelaţie îl reprezintă pe dragonul ce păzea copacul cu mere de aur, simbol al tinereţii eterne. Hercule l-a învins pe acest dragon pe parcursul uneia dintre cele 12 munci ale sale şi a furat merele din copac. În mitologia romana, reprezintă dragonul omorât de zeiţă Minerva care a fost apoi aruncat pe cer.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Tot anul, dar mai ales primăvara
 
Constelaţii vecine: Ursa mică, Ursa mare, Regele Etiopiei, Girafa, Lebăda, Lira şi Boarul