Balanţa

Balanţa nu este cea mai bine definită constelaţie de pe cer, deşi conţine un sistem binar de stele. Ea poate fi observată în emisfera nordică din ianuarie în iulie. Deşi este formată din stele slabe, cea mai strălucitoare stea a sa este Zuben el-Schamali ( "gheara de nord"). Privitorii neexperimentaţi pot găsi dificil să vadă formă Balanţei pentru că de multe ori e nevoie de imaginaţie pentru a o identifica. Soarele apare în constelaţia această de la 31 octombrie până la 23 noiembrie, iar Balanţa este bine-cunoscută ca un semn al zodiacului.
 
Formă şi poziţie:Balanţa
Balanţa se află între Fecioara (la est) şi Scorpion (la vest). Zuben el-Schamali este cea mai vizibilă stea formând baza formei de balanţă. Această stea este un pitic albastru şi este aşezată exact pe eclipticul aparent al cerului. De menţionat pentru această constelaţie este Alpha Librae care este un sistem binar de stele. Poate fi observat relativ uşor de pe Pământ cu un binoclu.
 
Ascensia dreaptă: 14h 21m la 16h 02m
Declinaţia: -30 la 0°
 
Cea mai luminoasă stea: Beta Librae (Zuben el-Schemali)
 
Mitologie:
Vechii sumerieni cunoşteau această constelaţie sub numele Balanţa deşi originile numelui sunt neclare. Unii suspectează că numele se poate referi la echinocţiul de toamnă, care la acea vreme a fost atunci când Soarele a trecut prin constelaţia această şi lungimile zilei şi a nopţii au fost "echilibrate". Ar putea fi, de asemenea, derivat din forma braţelor balanţei utilizate de către colectorii de taxe la acel moment. Atât babilonienii cât şi grecii fac referire la constelaţia această ca la "ghearele de Scorpion ". Romanii, mai târziu, au identificat Balanţa că fiind balanţa dreptăţii deţinute de zeita Astraea.
 
Semnificaţie astrologică: Oamenii născuţi sub acest semn sunt, în general, consideraţi cu mintea deschisă şi inteligenţi. Adesea urmăresc multe proiecte cu entuziasm dar pot părea puţin lipsiţi de echilibru. Diplomaţia şi dorinţa de a-i ajuta pe alţii îi fac să fie priviţi cu afecţiune. Elementul lor este aerul.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Primăvara
 
Constelaţii vecine: Fecioara, Omul cu şarpele, Scorpionul, Lupul