Andromeda

Andromeda este o constelaţie de pe cerul nordului. La fel ca şi Ursa mare, poate fi observată tot timpul anului. Pentru astrologi, Andromeda este bine cunoscută ţinând cont de faptul că în vecinătatea ei putem găsi M 31, galaxia Andromeda, galaxia în formă de spirală care duce la Calea Lactee.
 
Formă şi poziţie:Andromeda
Andromeda este conectată la pătratul lui Pegas prin steaua Alpheratz (care poate fi văzută în partea din dreaptă jos a fotografiei). Cele mai luminoase 3 stele ale Andromedei: Alamak, Mirach şi Sirrah sunt aşezate într-o linie aproape perfectă. În condiţii de vreme bună se poate identifica un punct nebulos puţin luminos la nor de δ Andromeda. Acesta reprezintă nimic altceva decât galaxia M 31, faimoasa nebuloasă Andromeda.
 
Ascensia dreaptă: 22h 57m la 2h 33m
Declinaţia: +21° la +53°
 
Cea mai luminoasă stea: Alpha Andromedae (de asemenea Alpheratz sau Sirrah)
 
Mitologie:
Regele etiopian Cefeu şi soţia sa Cassiopeia au comis păcatul vanităţii. Cassiopeia a pretins că este mai frumoasă decât Nereids, zeita acvatică a mitologiei greceşti. Nereids s-a plâns lui Poseidon de această insultă şi acesta a trimis monstrul Ketos care a devastat ţărmurile ţării. Conform cu spusele unui oracol, ţara putea fi eliberată numai dacă Andromeda, singurul copil al familiei regale, ar fi fost sacrificată monstrului mării. Fără milă, Andromeda a fost legată de o piatră la ţărm unde a fost nevoită să îl aştepte pe monstru să o mănânce de vie. Perseu a fost cel ce a salvat-o pe Andromeda, învingând monstrul, şi apoi s-a căsătorit cu fata.
 
Cel mai bun timp să fie observată: Tot anul
 
Constelaţii vecine: Regina Etiopiei, Şopârla, Pegas, Peştii, Triunghiul, Perseu