Starling.ro Blog

  • Capricorn

    Capricornul este una dintre cele mai vechi constelaţii cunoscute. Aceasta se află pe linia ecliptică şi este unul din cele 12 semne zodiacale. Babilonienii antici au numit aceastăconstelaţie, din cauza formei sale, "peştele capra". Noul nume al Capricornul a fost inventat de romani. Capricornul are o importanţă deosebită ca semn zodiacal în ceea ce priveşteastrologia.
     
    Formă şi poziţie:Capricorn
    Una peste alta, Capricornul este o constelaţie destul de discretă pentru că numai două dintre stelele sale sunt mai strălucitoare decât clasa de mărime 3. Cel mai simplu mod de a găsiconstelaţia Capricorn este de a căuta stelele strălucitoare ale "Peştelui sudic" şi pe Altair din constelaţia Vulturul. Odată ce le găseşti, imaginează-ţi o linie între ele - chiar sub această linie imaginară, vei vedea constelaţia Capricorn.
     
    Ascensia dreaptă: 20h 05m la 21h 55m
    Declinaţia: -9 la -28°
     
    Cea mai strălucitoare stea: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
     
    Mitologie:
    Capricornul de astăzi este un hibrid extraordinar, care constă din capra şi din peste, a cărui origine datează de la momentul Gigantomachy. În acele timpuri, în timpul unei lupte, zeii olimpieni şi-au luat zborul de la giganţi şi s-au transformat în animale pentru a se camufla. În acest fel, soţia lui Zeus, Hera, s-a transformat într-o vacă alb şi Zeus însuşiîntr-o oaie. Capricornul, pentru a se salva, şi-a transformat partea de jos într-o jumătate de peşte care l-a ajutat să înoate şi să se salveze. De aici, numele mitologic de "capra peste" caremodelează şi astăzi constelaţia Capricornului.
     
    Semnificaţie astrologică: Oamenii care sunt născuţi sub semnul Capricornului sunt consideraţi cuminţi şi serioşi. Cu diligenţa şi simţul realităţii, ei sunt de multe ori percepuţi ca oamenii "duri". Cu toateacestea, în spatele exteriorului lor dur, există, de multe ori, o persoană foarte sensibilă şi caldă. Elementul Capricornilor este pământ.
     
    Cel mai bun anotimp pentru observare: Toamna
     
    Constelaţii vecine: Vulturul, Săgetătorul, Microscopul, Peştele sudic, Vărsătorul

  • Săgetătorul

    Săgetătorul este cea mai sudică dintre constelaţiile zodiacului, aşezată fiind în centrul galaxiei. Aflată între Scorpion şi Capricorn, Săgetătorul este foarte aproape de regiunile bogate în stele ale Căii Lactee. Ea poate fi dificil de văzut din ţările din emisfera nordică a lumii, din cauza locaţiei sale în sudul cerului. 22 dintre stele sale sunt cunoscute a avea planete, ceea ce înseamnă că are mai multe gazde planetare decât orice altă constelaţie cunoscută.
     
    Formă şi poziţie:Săgetătorul
    Deşi numele său înseamnă arcaş în latină, de multe ori căutătorii de stele contemporani cred că forma constelaţiei aminteşte de un ceainic şi formaţiunile ceţoase de stele ale Căii Lactee se aseamănă cu "aburul" de la gura de scurgere din potul ceai. Cea mai strălucitoare stea din Săgetător, Epsilon Sagittarii, este de 250 de ori mai luminoasă ca Soarele. Dacă vrei să găseşti Săgetătorul pe cer, constelaţiile Capricorn şi Scorpion pot folosi la orientare: Capricornul este la stânga sus, Scorpionul la dreapta jos.
     
    Ascensia dreaptă: 17h 43m la 20h 28m
    Declinaţia: -45 la -12°
     
    Cea mai strălucitoare stea: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
     
    Mitologie:
    Constelaţia a fost identificată pentru prima dată de către babilonieni şi apoi de sumerieni, aceştia din urmă identificând-o cu zeul strămoş Pabilsag. Grecii au dat constelaţiei numele de Chiron, acelaşi personaj ca Săgetătorul, care a fost un centaur. Un centaur este o creatură care are trunchiul de un om şi corpul unui cal, cunoscut pentru abilităţile sale cu un arc şi săgeată. Chiron, un poet şi mentor înţelept el unor eroi mitologici, cum ar fi Hercule, Ahile şi Esculap, a fost nemuritor. Rănit în copite de o săgeata otrăvită, durerea l-a făcut să vrea să moară. Ca urmare, Zeus l-a pus în cer.
     
    Semnificaţie astrologică: Săgetătorul este un semn al zodiacului, iar astrologii susţin că oamenii născuţi sub semnul său sunt iubitori de distracţie, deschişi la noi experienţe şi cu un simt al umorului deosebit. Idealism şi o dedicaţie de foc către justiţie îi pot caracteriza, de asemenea, pe oamenii născuţi sub acest semn. Elementul Săgetătorilor este focul.
     
    Cel mai bun timp să fie observată: Vara
     
    Constelaţii vecine: Vulturul, Scorpionul, Coroana boreală, Telescopul, Microscopul, Capricornul

  • Perseu

    Constelaţia Perseu este circumpolară, ceea ce înseamnă că poate fi văzută pe cerul de noapte pe tot parcursul anului. Este mai uşor de observat toamna, atunci când constelaţia este sus pe cer. Când cauţi constelaţia Perseu, este uşor să vezi Capella, steaua principală a Boarului. Direct la dreapta aceastei stele, o poţi vedea pe Mirphak, steaua principală a constelaţiei Perseu.
     
    Formă şi poziţie:Perseu
    Constelaţia Perseu este traversată de centrul Căii Lactee. Aceasta se află la est de uşor vizibilul W al Reginei Etiopiei. Pornind de la Mirphak, distinctivă pe cer, se vede forma lui Perseu, corpul său şi un picior. La sud de Mirphak poţi găsi pe Algol. În mitologia greacă este steaua nenorocire "Algol", cu ochii ce pâlpâie din capul retezat al Medusei.
     
    Ascensia dreaptă: 1h 29m la 4h 51m
    Declinaţia: +31 la +59 grade
     
    Cea mai strălucitoare stea: Alpha Persei (Mirphak, auch Algenib)
     
    Mitologie:
    Povestea lui Perseu este una dintre poveştile centrale din mitologia greacă. Legenda spune că oracolul din Delphi, Acrisiu, prevede că nepotul lui va fi ucis cândva. Pentru a preveni acest lucru să devină adevărat, Acrisiu a ascuns-o pe frumoasa lui fiica, Danae, într-un turn izolat. Fără succes, pentru că Zeus, care a căzut îndrăgostit de Danae a inventat mijloace şi modalităţi de a-şi satisface pasiunea şi de a o vedea. După un timp, Danea a dat naştere unui fiu, Perseu. Acrisiu a răspuns crud şi i-a părăsit, ei fiind aruncaţi într-o cutie pe mare. Cei doi au naufragiat pe insula Serifus, iar anii au trecut. În cele din urmă, Perseu s-a căsătorit cu Andromeda şi ambii au un loc de cinste în cer.
     
    Cel mai bun anotimp pentru observare: Toamna
     
    Constelaţii vecine: Regina Etiopiei, Andromeda, Triunghiul, Berbecul, Tarurul, Vizitiul, Girafa

  • Regina Etiopiei

    Regina Etiopiei este o constelaţie din partea nordică, vizibilă tot timpul anului dar cel mai bine în noiembrie. Regina Etiopiei a produs 2 supernove, una fiind cunoscută sub numele de Cassiopeia A şi care a explodat acum 300 de ani, explozia fiind văzută de pe Pământ. Materia eliberată după explozie a fost împinsă cu o viteză egală cu câteva procente din viteză luminii şi continuă să se extindă într-o carapace gigantică ce conţine o multitudine de elemente, inclusiv oxigen. Aceste elemente pot forma noi planete, stele sau chiar organisme vii cândva în viitor.
     
    Formă şi poziţie:Regina Etiopiei
    Cele 5 stele principale ale constelaţiei formează litera "W". Vârful este la mijlocul vestului în direcţia Stelei Nordului, aşa că este uşor de reperat pe cer.
     
    Ascensia dreaptă: 22h 57m la 3h 41m
    Declinaţia: +47 la 78 grade
     
    Cea mai strălucitoare stea: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
     
    Mitologie:
    Regele etiopian Cefeu şi soţia sa Cassiopeia au comis păcatul vanităţii. Cassiopeia a pretins că este mai frumoasă decât Nereids, zeita acvatică a mitologiei greceşti. Nereids s-a plâns lui Poseidon de această insultă şi acesta a trimis monstrul Ketos care a devastat ţărmurile ţării. Conform cu spusele unui oracol, ţara putea fi eliberată numai dacă Andromeda, singurul copil al familiei regale, ar fi fost sacrificată monstului marii. Fără milă, Andromeda a fost legată de o piatră la ţărm unde a fost nevoită să îl aştepte pe monstru să o mănânce de vie. Perseu a fost cel ce a salvat-o pe Andromeda învingând monstrul şi apoi s-a căsătorit cu faţă.
     
    Cel mai bun timp să fie observată: Tot anul, dar în special toamna
     
    Constelaţii vecine: Andromeda, Leul, Perseu, Boarul

  • Andromeda

    Andromeda este o constelaţie de pe cerul nordului. La fel ca şi Ursa mare, poate fi observată tot timpul anului. Pentru astrologi, Andromeda este bine cunoscută ţinând cont de faptul că în vecinătatea ei putem găsi M 31, galaxia Andromeda, galaxia în formă de spirală care duce la Calea Lactee.
     
    Formă şi poziţie:Andromeda
    Andromeda este conectată la pătratul lui Pegas prin steaua Alpheratz (care poate fi văzută în partea din dreaptă jos a fotografiei). Cele mai luminoase 3 stele ale Andromedei: Alamak, Mirach şi Sirrah sunt aşezate într-o linie aproape perfectă. În condiţii de vreme bună se poate identifica un punct nebulos puţin luminos la nor de δ Andromeda. Acesta reprezintă nimic altceva decât galaxia M 31, faimoasa nebuloasă Andromeda.
     
    Ascensia dreaptă: 22h 57m la 2h 33m
    Declinaţia: +21° la +53°
     
    Cea mai luminoasă stea: Alpha Andromedae (de asemenea Alpheratz sau Sirrah)
     
    Mitologie:
    Regele etiopian Cefeu şi soţia sa Cassiopeia au comis păcatul vanităţii. Cassiopeia a pretins că este mai frumoasă decât Nereids, zeita acvatică a mitologiei greceşti. Nereids s-a plâns lui Poseidon de această insultă şi acesta a trimis monstrul Ketos care a devastat ţărmurile ţării. Conform cu spusele unui oracol, ţara putea fi eliberată numai dacă Andromeda, singurul copil al familiei regale, ar fi fost sacrificată monstrului mării. Fără milă, Andromeda a fost legată de o piatră la ţărm unde a fost nevoită să îl aştepte pe monstru să o mănânce de vie. Perseu a fost cel ce a salvat-o pe Andromeda, învingând monstrul, şi apoi s-a căsătorit cu fata.
     
    Cel mai bun timp să fie observată: Tot anul
     
    Constelaţii vecine: Regina Etiopiei, Şopârla, Pegas, Peştii, Triunghiul, Perseu

  • Scorpionul

    Scorpionul este o constelaţie destul de vizibilă. Este aproape de centrul Căii Lactee şi, de asemenea, pe planul ecliptic, fiind unul dintre cele 12 semne zodiacale. Datorită stelelor sale luminoase aliniate ca un cleşte şi a vârfului înţepător această constelaţie este relativ uşor de identificat chiar şi pentru începători.
     
    Formă şi poziţie:Scorpionul
    Cea mai strălucitoare stea a Scorpionului a fost numită de arabi şi Qualbu'l-Agrab - "Inima de Scorpion" din cauza poziţiei sale. Grecii au avut un nume interesant pentru ea, şi anume: Antares, ceea ce înseamnă "Opus lui Marte". Numele vine de la culoarea roşie a stelei şi faptul că Marte şi "Opus lui Marte" nu se întâlnesc des pe cer. Odată ce ai găsit "Opus lui Marte", vei putea să recunoşti foarfecele şi înţepătura de scorpion care este îndreptată în sus. Din păcate, această constelaţie se poate vedea doar în timpul verii şi chiar şi atunci este incompletă din cauza poziţiei foarte sudice pe cer.
     
    Ascensia dreaptă: 15h 47m la 17h 59m
    Declinaţia: -46 la -8 grade
     
    Cea mai strălucitoare stea: Antares (Magnitude 1.06)
     
    Mitologie:
    În scopul de a o face pe fiica regelui, Merope, soţia lui, experimentatul vânător Orion a trebuit să elibereze insula Chioş de toate animalele sălbatice (în conformitate cu mitologia). El a fost în imposibilitatea de a face acest lucru, în ciuda experienţei sale, astfel încât regele nu i-a permis să se căsătorească cu fiica lui. Orion a fost foarte supărat şi a vrut să omoare toate animalele din lume, ca răzbunare. Acest lucru a făcut ca Gaia, zeiţă pământului, să fie foarte speriată. Ea a trimis un scorpion mic, dar periculos, pentru a opri dispariţia tuturor animalelor şi pe Orion din a provoca vreun rău. Zeiţă vânătorii, Artemis, l-a plăcut pe Orion şi a vrut să-l apere. Ea a rezolvat conflictul într-un mod simplu. I-a pus pe fiecare la capetele opuse ale cerului. Chiar şi astăzi, Orion şi Scorpionul stau departe unul de altul, în cer - nu îi vei vedea niciodată, în acelaşi timp.
     
    Semnificaţie astrologică: Oamenii născuţi sub acest semn au voinţă puternică şi multă încredere în sine. Fiind foarte pasionali, pot deveni geloşi şi răzbunători. Sunt sinceri şi oneşti şi pot ajuta pe cei din jur dar îi pot şi răni. Elementul lor este apa.
     
    Cel mai bun timp să fie observată: Vara
     
    Constelaţii vecine: Balanţa, Lupul, Echerul, Altarul, Coroana boreală, Săgetătorul

  • Pegas

    Pegas este un cal înaripat ce stă vertical. Constelaţia Pegas este uşor de recunoscut prin cele patru stele principale ce formează un pătrat. Această constelaţie întinsă se găseşte aproape de ecuatorul ceresc de nord. Unele clustere globulare speciale, precum şi o galaxie spirală, fac din Pegas un obiect frumos de observat prin telescop.
     
    Formă şi poziţie:Pegas
    Patru stele în formă de pătrat dau "corpul" lui Pegas. Trei stele formează gâtul şi capul calului înaripat. Această constelaţie este situată în apropiere de ecuatorul ceresc. Specific lui Pegas este monitorizarea grupului globular M 15, care este la aproximativ 30.000 de ani-lumină depărtare. El poate fi văzut cu binoclul normal, dar va arată doar ca un loc ceţos. În plus, Pegas oferă o galaxie spirală, care este de 60 de milioane de ani-lumina distanţă de noi (NGC 7331). Pentru observarea ei, ai nevoie de un telescop cu adevărat bun.
     
    Ascensia dreaptă: 22h 57m la 2h 39m
    Declinaţia: +22 la 53 grade
     
    Cea mai strălucitoare stea: Epsilon Pegaşi (Enif)
     
    Mitologie:
    În mitologia greacă, eroul Pegas, a fost un cal înaripat, cu puteri magice. Nu a fost uşor să fie îmblânzit. Eroul Bellerophon, cu toate acestea, a reuşit să facă acest lucru şi, prin urmare, l-a făcut pe Pegas calul său. El îşi stabilise asta ca obiectiv iar Olipmienii l-au trimis să pună capăt problemelor pe care animalul le cauza. După moartea copiilor săi în luptă, Bellerophon i-a cerut lui Pegas să-l ducă la Muntele Olimp. Deşi Pegas a fost de acord, el a căzut la pământ după Zeus a aruncat un fulger către el.
     
    Cel mai bun anotimp pentru observare: Toamna
     
    Constelaţii vecine: Sopârla, Lebăda, Vulpea, Delfinul, Calul mic, Vărsătorul, Peştii, Andromeda

  • Şopârla

    Şopârla este o constelaţie greu de definit şi mică. Aceasta conţine doar o singură stea, nu mai luminoasă decât magnitudinea 4. Şopârla nu face parte dintre constelaţiile clasice din antichitate, deoarece nu a fost descoperită decât mult mai târziu.
     
    Formă şi poziţie:Şopârla
    Şopârla este destul de neimpresionanta pe cer şi se învecinează la nord cu Regele Etiopiei, are Lebăda la stânga ei, iar în sud are constelaţia Pegas. În est sunt Andromeda şi Regina Etiopiei.
     
    Ascensia dreaptă: 21h 57m la 22h 57m
    Declinaţia: +35 la +56 grade
     
    Cea mai strălucitoare stea: Alpha Lacertae
     
    Mitologie:
    Constelaţia Şopârla nu face parte din constelaţiile clasice ale lumii antice. Cu toate acestea, există unele povestiri la fel de interesante despre şopârlă. Această constelaţie a fost introdusă în 1687 de către Johannes Hevelius, un astronom Danzig. Numele său a fost iniţial diferit, dar acesta nu a fost acceptat politic la momentul respectiv, şi aşa, a fost redenumită în Şopârla.
     
    Cel mai bun anotimp pentru observare: Toamna
     
    Constelaţii vecine: Andromeda, Regina Etiopiei, Lebăda, Regele Etiopiei, Pegasus

  • Cefeu

    Constelaţia Cefeu este o constelaţie mai puţin bătătoare la ochi, de lângă Regina Etiopiei şi Dragonul. Face parte din colecţia lui Ptolemeu şi este una dintre cele mai vechi constelaţii. Deoarece poate fi observată pe tot parcursul anului, aceasta este unul dintre aşa-numitele "constelaţii circumpolare".

    Formă şi poziţie:Regele Etiopiei
    Regelei Etiopiei este situat în apropiere de polul nord ceresc şi nu are nicio stea care este mai luminoasă decât magnitudinea 2 - ceea ce o face să arate neimpresionanta faţă de vecinii săi (Regina Etiopiei şi Dragonul) care au stele mult mai luminoase. Partea de sud a acestei constelaţii este o ramură a Căii Lactee. Este foarte plăcută pentru vizionare prin numeroasele sale stele variabile şi stele duble, cum ar fi, celebra Delta Cephei.

    Ascensia dreaptă: 20h 9h 1m la 3m
    Declinaţia: 53 la 88 grade

    Cea mai luminoasă stea: Alpha Cephei (Alderamin)

    Mitologie:
    În conformitate cu mitologia greacă, Cassiopeia, soţia regelui Cepheus, s-a crezut mai frumoasă ca fiicele zeului mării Nereus. Prin urmare, ele au cerut pedeapsă pentru Cassiopeia. Posseidon, un alt zeu al marii, a trimis un monstru de mare pentru a le răzbuna. Cassiopeia a fost însă salvată de Perseu, în cele din urmă, şi astăzi, ei au amândoi un loc în cer.

    Cel mai bun anotimp pentru observare: Tot timpul anului

    Constelaţii vecine: Lebăda, Şopârla, Regina Etiopiei, Girafa, Dragonul, Ursa mică

Items 1 to 10 of 43 total

Page:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5